6 Tips Memilih Sunblock yang Tepat untuk Kulit Anda

Post by in Blog

Penggunaan sunblock atau pelindung matahari tidak hanya digunakan ketika pergi ke pantai. Sunblock juga dapat digunakan sebagai losyen harian untuk melindungi kulit dari bahaya cahaya matahari. Selain mencegah kulit daripadacahaya matahari,sinar terkenapelindungmatahari dapat membantu mencegah penuaan kulit. Namun, banyak yang masih cuai dalam memilih sunblock. pertimbangkan enam petua untuk memilih pelindung matahari yang tepat untuk kulit anda.

1. Kenali tahap perlindungan

Setiap pelindung cahaya matahari, mempunyai tahap perlindungan yang berbeza. Pelindung matahari dengan SPF 15 dapat menapis sekitar 93 peratus sinar UVB, SPF 30 melindungi 97 peratus, SPF 50 melindungi 98 persen, dan SPF 100 dapat melindungi hingga 99 persen. Semakin tinggi tahap SPF, semakin tinggi tahap perlindungan kulit dari pendedahan cahaya matahari. Namun, yang harus anda ketahui adalah bahawa tidak ada pelindungmatahari sinaryang dapat melindungi kulit anda dari semua sinar UVB.

2. Perlindungan UVA dan UVB.

Penggunaan pelindung matahari secara berkala dapat membantu mencegah barah kulit dan penuaan kulit. Sinar UVA tidak begitu berbahaya, ia tidak akan menyebabkan luka bakar pada kulit. Untuk itu, anda dapat memastikan sunblock yang anda pilih dapat melindungi kulit anda dari sinaran UVA dan UVB. Biasanya pada pakej sunblock tertera “spektrum luas,” “multi-spektrum” atau “perlindungan UVA / UVB”.

3. Sunblock Texture

Tidak ada yang salah dengan mencuba sunblock yang anda mahukan sebelum anda membelinya. Sapukan sedikit pada tangan, sama ada tekstur pelindung matahari diserap atau menyatu dengan kulit. Anda tidak mahu memilih sunblock, yang meninggalkan noda putih. Tekstur pelindung matahari yang berminyak dan melekit juga tidak begitu bagus.

4. Jenis kulit

Sekiranya anda mempunyai kulit yang berjerawat atau berminyak, gunakan pelindung cahaya matahari yang lebih ringan. Pelindung matahari gel juga merupakan alternatif untuk kulit berminyak, kerana formulasi gel lebih ringan dan berfungsi dengan baik. Pelindung matahari yang mengandungi zink oksida dapat membantu kulit berjerawat. Jadi, ketahui dahulu keadaan kulit anda.

5. Kalis air

Pelbagai jenis pelindung matahari yang anda dapati di kedai-kedai kosmetik. Terdapat juga sunblock yang kalis air, tentunya dapat melindungi kulit dengan lebih optimum. Kelebihan pelindung matahari yang kalis air adalah anda tidak perlu risau dengan cahaya matahari ketika anda berenang atau berjemur. Jadi, anda tidak perlu berulang kali menggunakan pelindung sinar matahari pada kulit anda.

6. Tarikh Luput

Perkara terakhir dan paling penting adalah memeriksa terlebih dahulu tarikh luput sunblock yang ingin anda beli. Jangan gunakan produk yang telah habis masa berlakunya, dan bukannya memberikan faedah, ia sebenarnya boleh merosakkan kulit anda.