Cara-Cara Menghilangkan Jerawat

Post by in Blog

 

Tidak mengira jantina, keturunan atau umur, sesiapa sahaja boleh diserang jerawat! Hampir 85% manusia berdepan dengan masalah jerawat yang tiada kesudahan. Runsing pun tiada gunanya kalau tidak berbuat apa. Cara menghilangkan jerawat boleh dimulakan dengan langkah tidak lagi mengambil gula dalam minuman selepas ini.

 

1) Jauhi Minuman/ Makanan Manis

Suka air manis? Tak salah tapi bila muka berjerawat jangan salahkan orang lain pula ya? Pengambilan gula berlebihan bakal menyumbang kepada radang kulit. Terutama gula putih/ gula dalam sumber makanan atau minuman yang sudah dimasak atau segera.

Gula Ibarat ‘Racun’?

Gula bakal mempengaruhi kadar penghasilan insulin dalam badan seterusnya membawa kepada rembesan hormon lain yang menjadi punca utama jerawat. Jika diambil melebihi keperluan badan anda, jerawat akan mula tumbuh di luar kawalan. Amalkan pemakanan yang mempunyai indeks glisemik (glysemic index) rendah.

2) Ambil Makanan Seimbang

Keperluan gizi setiap individu adalah berbeza. Maklumlah, gaya hidup masing-masing bukannya sama. Paling penting, pengambilan makanan berunsur vitamin D amat penting. Kalau tidak, anda mungkin lemah. Lebih parah, badan tidak mampu melawan bakteria dalam badan. Pengambilan multivitamin penting dan adalah cara menghilangkan jerawat jangka panjang yang berkesan.  Contoh makanan kaya vitamin D, ikan Salmon.

3) Bersenam

Percaya tak jika kamu rajin bersenam setiap hari, kulit kamu lebih sihat. Apabila kerap bersenam, kadar degupan jantung meningkat sekaligus meningkatkan aliran darah. Aliran darah membawa oksigen dan nutrisi untuk memastikan sel di seluruh badan berfungsi baik termasuklah sel kulit. Bersenam sekurang-kurangnya 20 minit sehari bagi kulit lebih sihat.

4) Tidur Seawal Mungkin

Waktu malam adalah waktu puncak di mana sel kulit bekerja. Ketika kamu sedang lena diulit mimpi, kulit kamu akan mengalami proses ‘repairing & restore’. Selain rajin tukar sarung bantal, pastikan kamu tidur lebih awal untuk awet muda.

5) Jumpa Pakar Kulit

Ghairah cantikkan kulit sampai sanggup cuba semua produk untuk hilangkan jerawat? AWAS, ia mungkin bakal memudaratkan kesihatan kulit. Sebaiknya, dapatkan khidmat nasihat yang lebih arif dalam hal ini.

Di Dermalene, kami menawarkan beberapa rawatan jerawat yang boleh membantu untuk merawat masalah jerawat anda seperti chemical peel treatment, glycolic peel dan hydrofacial collagen treatment. Untuk sepanjang bulan Disember ni, kami ada promo dgn harga yang tak masuk akal.

BERMINAT UNTUK HARGA DISKAUN?

–> SILA WHATSAPP  www.wasap.my/+601128738648

–> SILA WHATSAPP  www.wasap.my/+601128738648

–> SILA WHATSAPP  www.wasap.my/+601128738648

atau hubungi  012-6777617 (Shah Alam) atau 017-9720170(Kota Bharu) untuk maklumat lanjut.