Jenis-Jenis Parut Di Wajah

Post by in Blog

Parut terhasil daripada proses penyembuhan luka kulit dan tisu. Kebiasaannya, luka akan menghasilkan parut namun kedalaman dan saiz adalah berbeza.

Faktor terjadinya parut bergantung bagaimana kulit seseorang mendapat parut. Mungkin kemalangan, penyakit atau keturunan.

Antara jenis-jenis parut yang wujud;

  Keloid – Tisu parut keras, menonjol dan tidak teratur pada kulit yang sering kali membesar dari segi saiznya. Selalunya ia terbentuk apabila kecederaan sembuh atau insisi pembedahan adalah tegang. Lama-kelamaan, ia boleh menjejaskan pergerakan seseorang.

 Kontraktur– Jika kulit anda terbakar, anda mungkin akan mempunyai parut jenis ini yang menyebabkan kulit menegang dan menjejaskan keupayaan untuk bergerak. Parut kontraktur juga akan masuk jauh ke dalam dan memberikan kesan terhadap otot-otot serta saraf.

 Parut hipertrofik– Parut merah dan menggelembung yang lebih kurang sama seperti keloid tetapi tidak melepasi sempadan kawasan yang tercedera.

 Parut jerawat– Jika anda ditumbuhi jerawat yang teruk, anda juga mungkin mempunyai parut. Terdapat pelbagai jenis parut jerawat dari lubang yang dalam ke parut yang mempunyai sudut atau berbentuk tajam seperti ombak.

Parut bukan saja jejaskan paras rupa malah membuatkan kita kehilangan keyakinan diri. Tiga rangkaian rawatan terbaik di Dermalene bagi membantu menghakis lapisan epidermis & meninggalkan kulit lebih bermaya.

🔥 Resurface.
🔥 Dermapen.
🔥 RX Spot Correct.

Masalah parut juga berkemungkinan menjejaskan masalah psikologi. Apa perlu korang buat? Takkan nak bermenung je, bertindak cepat! Pm je kami sekarang kalau nak harga rakyat marhaen .

–> SILA WHATSAPP  www.wasap.my/+601128738648

–> SILA WHATSAPP  www.wasap.my/+601128738648

–> SILA WHATSAPP  www.wasap.my/+601128738648

atau hubungi  012-6777617 (Shah Alam) atau 017-9720170(Kota Bharu) untuk maklumat lanjut.

 


#parutjerawat
#fightscar
#infokulit
#yourskinonlybetter
#jenisparut
#maribelajar