Jerawat Gatal? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya Dengan Betul

Post by in Blog

Dermalene.com – Jerawat adalah masalah kulit yang sukar diselesaikan dalam masa yang singkat. Ini kerana pelbagai jenis jerawat yang muncul di kulit wajah mempunyai cara pengendalian yang berbeza.

Jerawat yang tidak dirawat dengan segera boleh menjadi lebih teruk dan menyebabkan masalah kulit yang lain. Bermula dari kemerahan, kerengsaan, panas dan gatal yang boleh menjengkelkan dan tidak selesa.

Jerawat gatal biasanya disebabkan oleh sel kulit kering dan menggosok kerana pori-pori kulit yang tersumbat atau disebabkan oleh proses keradangan. Selain dari kulit kering, terdapat beberapa penyebab lain yang menjadikan jerawat gatal

Punca gatal jerawat.

Menggunakan skincare yang mengandungi benzoil peroksida, asid salisilat dan retinol boleh menyebabkan jerawat gatal, kering dan mengelupas.
Bagi Dermalene Lovers yang mempunyai jenis kulit yang normal, alahan terhadap ubat-ubatan tertentu hanya menyebabkan kulit terasa kering dan kelihatan kemerahan.

Walau bagaimanapun, pada jenis kulit tertentu, penggunaan ubat ini boleh menyebabkan reaksi alergi, seperti gatal-gatal pada kulit dan jerawat.
Pendedahan cahaya matahari juga merupakan salah satu penyebab jerawat gatal.

Ini kerana tubuh berusaha melindungi diri dari pendedahan cahaya matahari, menyebabkan alahan dan sensasi gatal pada jerawat.
Minyak berlebihan menyebabkan pori tersumbat, menjadikan jerawat lebih teruk dan gatal. Jerawat gatal juga dapat menunjukkan proses penyembuhan jerawat yang berterusan.

Ia dicirikan oleh sel-sel kulit kering, mati dan bersisik yang telah terkelupas dan diganti dengan lapisan kulit yang baru. Jerawat yang terasa gatal dapat sembuh dan hilang jika dirawat dengan baik.

Pertama, Gunakan skincare yang tidak mengandungi wangian, alkohol, dan bahan-bahan lain yang menjengkelkan, dan tidak bersifat komedogenik atau tidak menyumbat liang-liang kulit.

Bersihkan wajah menggunakan teknik pembersihan berganda pagi dan malam untuk membersihkan wajah secara optimum sehingga ke pori-pori kulit.

Dermalene Facial Toner

Kedua, Elakkan menyentuh wajah anda dan memerah jerawat yang sebenarnya boleh menyebabkan gatal-gatal dan memburukkan lagi keadaan kulit wajah.

Ketiga, Gunakan sunblock yang dirumus khas untuk kulit yang berjerawat dan sensitif untuk melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari. sunblock berfungsi untuk mencegah kulit dengan jerawat daripada gatal-gatal, kemerahan dan kerengsaan akibat pendedahan cahaya matahari.

Dermalene/Hendri